Er zijn meer dan 40 Indiase specerijen. Vele zijn obscuur en worden alleen in bepaalde regio’s gebruikt, zoals steenbloem en garcinia. Wij hebben deze lijst samengesteld met de meest essentiële specerijen die in vrijwel alle Indiase gerechten worden gebruikt, en die verschillende eeuwenoude culinaire tradities van over het hele subcontinent omvatten.

Het combineren van traditionele specerijen tot een prachtige keuken is een bijna spirituele daad. Zeker het verkennen van de Indiase keuken zal uw kookrepertoire enorm uitbreiden. Hieronder staan de 24 belangrijkste specerijen die in de Indiase keuken worden gebruikt. Vertrouwd raken met deze specerijen is een geweldige eerste stap in je kennis.

  1. Kurkuma (Haldi)

Indiaas eten heeft kurkuma nodig. Kurkuma, een gemalen specerij, heeft een aardse ondersteunende smaak. Van alle specerijen die in de Indiase keuken worden gebruikt, heeft deze enorme gezondheidsvoordelen, en een verbazingwekkende gele kleur. Gewoonlijk wordt slechts een theelepel gebruikt om een gerecht voor een gezin van vier op smaak te brengen en te kleuren. Als je het voor gezondheidsdoeleinden gebruikt, zorg er dan voor dat je minstens een scheutje zwarte peper in je recepten opneemt. Kurkuma is een geweldige ontstekingsremmer, maar zonder de piperine uit zwarte peper worden de effecten ervan verminderd.

  1. Komijn (Jira)

Komijnzaad is een specerij met een smaakprofiel dat een beetje lijkt op karwij of dille, en is een hoofdbestanddeel van de Indiase keuken en curry’s. Over het algemeen worden komijnzaadjes het best in hun geheel gebruikt, en aan het begin van een gerecht in olie gefrituurd (het proces heet taarka).

Op een hoger vuur worden komijnzaadjes snel bruin, in 15 seconden of zo. Zorg ervoor dat ze niet verbranden, en wanneer ze beginnen te poppen, weet je dat ze klaar zijn. Gemalen komijnpoeder is ook een essentiële specerij die in India wordt gebruikt, en is een van de belangrijkste ingrediënten van garam masala kruidenmix.

  1. Groene kardemom (Cchoti Ilayachi)

Kardemom Je kunt je niet vergissen in de smaak van groene kardemom. Het smaakt naar eucalyptus (en dus naar veel hoestpasta’s) vanwege een verbinding die cineool heet.  Het is heerlijk om in hete olie te frituren aan het begin van het koken van een Indiaas gerecht. Meestal vind je tussen de twee en zes hele kardemompeulen in een Indiaas recept.

  1. Koriander

Koriander is het zaad van koriander, en is een van de meest essentiële specerijen in onze lijst.

Dit zaad heeft een aroma als van citrus gemengd met wat bladachtige, houtachtige noten, en wordt gebruikt in veel gerechten, waaronder Madras en Vindaloo. Korianderzaad tot poeder vermalen net voor het toevoegen aan een saus is de beste manier om korianderzaad te gebruiken.

  1. Cilantro

Koriander, de bladeren van dezelfde plant, zijn onmisbaar als smaakvolle garnering voor vrijwel elk gerecht, maar doen het vooral goed bij rijke, diepgearomatiseerde dals en hartiger vleesgerechten. Wanneer u met koriander werkt, moet u er rekening mee houden dat sommige mensen de smaak naar zeep vinden smaken.

  1. Garam Masala

India’s beroemdste smaakmaker is Garam masala. Het is eigenlijk een combinatie van gedroogde specerijen, waaronder peper, kaneel, nootmuskaat, kardemom, komijn, koriander, tej patta, peper, en nog enkele andere. Het wordt gebruikt in veel gerechten, waaronder Chana Masala. Voeg één tot twee theelepels toe terwijl de uien bakken, of terwijl de saus staat te pruttelen. Soms wordt het gebruikt als garnering.

Bekijk ons artikel over hoe je garam masala maakt, en hoe je het gebruikt in de Indiase keuken. We moeten opmerken dat van alle specerijen, garam masala het meest divers is. Het is als geen ander kruid in die zin dat de lijst van ingrediënten die gebruikt wordt om het te maken enorm varieert van regio tot regio, en dus ook de smaak. Sommige bevatten mosterd, andere veel venkel, en weer andere maar een beetje, maar welk gerecht in India je ook eet, deze specerij, of beter gezegd deze mix van specerijen, zal er waarschijnlijk deel van uitmaken.

  1. Zwarte Kardemom (Kali Ilayachi)

Zwarte kardemomzaadjes hebben dezelfde eucalyptusgeur als de groene, en zijn een van de meest essentiële specerijen in onze lijst. Het belangrijkste verschil is dat ze, voordat ze in voedsel worden gebruikt, boven een vuur worden gedroogd, waardoor ze zwart en rokerig van smaak worden.

Er is geen vervanging voor de unieke geur van zwarte kardemom. Ze worden in veel gerechten gebruikt. Recepten voor ongeveer 4 personen gebruiken meestal maar één of twee hele zwarte kardemompeulen. In de Indiase keuken vind je ze vaak in Biriyani.

  1. Gember (Adarek)

Gember Van alle Indiase specerijen is Gember een absoluut essentieel ingrediënt voor de meeste curry’s, en is de helft van het recept voor gember-knoflookpasta, die in de meeste Indiase gerechten wordt gebruikt. Het is prima om deze specerij gedroogd te gebruiken. Sommige recepten vragen er zelfs om. De meeste Indiase gerechten vragen om gember/knoflookpasta. Als u die niet hebt, kunt u een stuk rauwe gember van 1 tot 2 cm afsnijden, geraspt of fijngehakt, en dat samen met de knoflook koken nadat u de uien hebt geklaard. Zorg ervoor dat u de gember eerst hebt geschild.

Uitgelicht: zoek een passende wijn uit op wijnbeurs.nl.